A cserepes vagy konténeres növények nyári kiültetésének 12 pontja

Miután a tavaszi szezonnak vége, a szabadgyökerű és földlabdás növények ültetése és árusítása befejeződik, akkor jöhet a konténeres vagy cserepes növények szezonja. Egynyáriak, cserjék, örökzöldek évelők stb. Ahogy a szabadgyökerű és földlabdás egyedek kitelepítésére, ültetésére is van egy írott szabály, úgy a cserepes növényeknél is számos dologra oda kell figyelni, amikor szabad földbe helyezzük őket.

Fotó: eletszepitok.hu
  1. A növény vásárlását válassza meg úgy, hogy miután az autóba tette, rövid időn belül érjen is vele a telepítés helyére.
  2. A fenti szállítási időt célszerű még rövidebbre venni, amikor azt tapasztalja, hogy a vásárolt növény földje szárazabb a kelleténél.
  3. Amikor hazaért, de az ültetést még csak később kezdi (akár másnap), feltétlenül öntözze meg a növényeket és ne tegye őket tűző napra.
  4. Mindig vegye figyelembe az adott időjárási körülményeket. A legjobb, ha egy olyan napszakban végzi a kiültetést, amikor nem perzsel annyira a nap. Kora délelőtt vagy késő délután.
  5. Nagy melegben számíthat az az idő is, amíg az ültetés helyét előkészíti, ezért jól cselekszik, ha az előkészítést elvégzi a vásárlás előtt.
  6. Az előkészített ágyásban a földet jól fel kell lazítania. Kötött talaj esetén törekedjen a növény cserepénél két-, háromszor nagyobb rész fellazítására. Szánja rá az energiát és törje össze minél jobban a rögöket.
  7. A talaj előkészítésénél minden esetben jó döntés, ha tápanyaggal vagy virágfölddel dúsítjuk az ágyás földjét.
    • Ha virágfölddel dúsít, ügyeljen a bekevert föld fajtájára. Kérdezze eladóinkat, a lehetséges, ajánlott földfajtákról.
    • Ha tápanyaggal javítja a föld tápanyagtartalmát, akkor elsősorban szerves trágya granulátumot ajánlunk, aminek adagolásáról tájékozódjon kertészetünkben vagy a vásárolt anyag csomagolásáról.
  8. Nagy szárazság és meleg időben figyeljen arra, hogy a cserépből kivett nedves földű növény kilátszó gyökérzete a lehető legrövidebb ideig legyen szabadon, hogy ne süsse a nap. Rendkívül rövid idő alatt kiszárad, megég és ha nem is jelenti a növény pusztulását, jelentősen visszaveti a fejlődésben.
  9. Figyeljen arra is, hogy az ágyás földje is legyen nyirkos. A száraz föld is okozhat gyors nedvességelvonást a növény gyökerétől, ami szintén a gyökérzet megégését eredményezheti.
  10. A növény behelyezésekor nyomkodja meg, tömörítse körülötte a földet, ezzel betömve a gyökér körül kialakuló légzárványokat. Alapelv, hogy a növény gyökere a levegőből nem tudja a tápanyagot felvenni, csak a vízből, oldott formában.
  11. Ha sikerült betartania a fentieket és a növény a helyére került, ki kell alakítania minden növény töve körül egy úgynevezett öntöző tányért, ami nem engedi a locsolóvizet elfolyni a növény tövétől és a nedvesség mind le tud szivárogni a gyökérzethez. Egyes esetekben ez az öntöző tányért kialakíthatja úgy is, hogy egy sornak készít közös „vályút”. Ebben az esetben a vályú nem lejthet egyik irányba sem.
  12. Végül öntözze be egyenként a növényeket bőven. Azt tartsa szem előtt, hogy az első locsolással kijuttatott víz nagy részét a növény körüli laza talaj fogja felvenni. A növény másodszori locsolása lesz az, amikor már nagyobb részt jut a gyökérnek is folyadék.
Fotó: 24.hu