Növényvédelmi aktualitások

A meleg, csapadékos időjárás miatt továbbra is a gombákra és a baktériumokra kell a leginkább figyelnünk.

Zsigó György, NMNK

Rozsdagombák vs. zsurlófőzet

Rozsdagomba fűszálon. (Fotó: Zsigó György/NMNK)

A rozsdagombáknak különösen kedveznek a meleg, esős napok. Csipkebogyó termésen, orbáncfüvön,
rózsán, mahónián, körtén
és már a ma fotózott szedren is számolni kell velük.
A gabonatáblákon is küzdenek a rozsdafajokkal pl. a sárgarozsdával. Valószínűleg ugyanez a faj támadta meg néhol a gyepeket is. Főleg az öntözött gyeprészeken, több négyzetméteres sárguló foltok jelzik a fertőzést. Már szabad szemmel is megfigyelhetjük a fűszálakon az apró sárga „pöttyöket”, a gomba telepeit. A Switch 62,5 WG engedélyezett „pázsitokra, gyepekre hópenész, levélfoltosságok és rozsda ellen” is. A szellős növényállomány kialakításával és a mezei zsurló főzettel is lehet védekezni ellene. A zsurlót a biotermesztésben is ajánlják és egyszerű anyagként is engedélyezték. Ha kipróbálták, kérem jelezzenek vissza.

Zsurlóval és csalánnal a peronoszpóra ellen

Szőlő peronoszpóra (Fotó: fatudor.hu)

Tovább nőtt a peronoszpóra „fertőzési nyomás” a szőlőkben, de a megfelelő szerkínálatnak köszönhetően sok kertben eddig sikerült kordában tartani a gombát. A „profik” a harmadik-negyedik permetezésnél tartanak. Ha itt van a peronoszpóra, akkor a fitoftórával is számolni kell, mert egészen közeli rokonok. A gomba nagy károkat okozhat a paradicsomban, ahol paradicsomvész lett a neve és a krumpliban, ahol burgonyavészként emlegetik. Jól ismerik a tüneteit: vészes gyorsasággal, akár 2-3 nap alatt leszáradnak a bokrok levelei. (Nedves, párás szeptemberben lecsorog a gumóhoz, azt is tönkre teheti.)
A kontakt réztartalmú gombaölők mellett pl. a Proplant, a Polyram DF, a Ranman Top mindkét növényre
engedélyezett, míg az Amistar a paradicsomban használható. Több permetezést is „megúszhatnak” ha ellenálló fajtát választanak, szellős állományt alakítanak ki és nem öntözik felülről a növényeket. A hagymakivonatot, a mezei zsurlóból készült főzetet és a csalánkivonatot is ajánlják a fitoftóra ellen, lásd a biokultura.org -on.

Figyeljük a buxusokat, mert támad a puszpángmoly

A selyemfényű puszpángmoly hernyója. (Fotó: Dr. Némethy Zsuzsanna)

Ahol még találtak élő buxusokat, zöld leveleket a selyemfényű puszpángmoly áttelelő hernyói, ott be tudták fejezni a fejlődésüket, bebábozódtak. Június 13-án a csapdákban már a bábokból kikelő lepkék is megjelentek. Tehát megindult a párzás, a tojásrakás és nemsokára kikelnek a lárvák is. Hetente többször is nézzenek be a bokrok belsejébe, mert itt találják meg a kicsi hernyókat. Nagy nyomással, ide kell bejutni a permetlének is!

Kalciumhiány a kiskertben

Nagy melegben és a hirtelen változó hőmérsékleten vagy ha ingadozik a talaj és a levegő nedvessége, akkor a paradicsom, a paprika de pl. a cukkini sem tudja felvenni a talajból a kalciumot. Hiánya csúcsrothadás formájában jelentkezik a termés csúcsi részén. Kalciumtartalmú lombtrágyákkal lehet pótolni a hiányát. A szüretig többször ismételhetik a permetezést pl. az almában is, a tároláskori foltosság megelőzésére.

Kalciumos levéltrágya készítése tojáshéjakból
Főzz ki 20 tojás héját nagyjából 3,5-4 liter vízben, egy lefedett lábasban. Forrald fel őket teljesen, hogy már buborékozzon a víz, majd vedd le őket a tűzről és hagyd hűlni őket 24 óráig. Ez után szűrd le a vizet, hogy ne maradjanak benne tojáshéj-darabok, és tárold hűvös, sötét helyen, egy légmentesen zárható palackban. Egy másik lehetőség egy 3,5-4 literes befőttes üveget vízzel és tojáshéjakkal megtölteni, majd hagyni, hogy egy hónapig ázzanak benne.
Ennyi idő alatt a tojáshéjak szétbomlanak majd, és rengeteg kalciummal dúsítják a vizet. A kész lé így annyira sűrű lesz, hogy 1 bögrényit 1 liter vízben kell feloldanod, hogy sprayként használhasd. Ez a készítmény nitrogénben, magnéziumban, foszforban és kollagénben is gazdag lesz, amik mind rendkívül hasznosak a növények számára. A következő oldalon folytatom, érdemes lapozni egyet!

Hullik a leander levele

A baktériumok terjedéséhez mindig a cseppfolyós víz jelenléte is szüks éges. Származhat ez a csapadékból vagy a helytelenül elvégzett, a leveleket is elérő öntözővízből. Az aszályos, száraz időjárásban elszoktunk a baktériumos fertőzésektől. A leanderen az idén feléledtek és máris fertőztek. Bármelyik rézkészítmény és bármelyik tapadásfokozó együttes permetezésével védekezhetünk ellenük.