Kajszi

Home » Gyümölcsfák » Kajszi

Értékesítési tájékoztatás

Vásárlás

Kertészetünk oldalain kizárólag vásárlási segítséget nyújtunk az általunk kínált növény fajtákról.
Az egyes lapokon látható növényekről készletinformációt nem közöl. A látható termékek raktárkészletéről és áráról mindenképpen érdeklődjön nálunk indulás előtt!

Bergeron

Igen jól tűri a fagyokat. Gyümölcse középnagy, kissé megnyúlt gömb alakú, élénkpirosra színeződik, íze kiváló.
Húsa finom, gyengén rostos, kemény fénylő narancssárga, leves, olvadó. Teljes érésében kiváló zamatú. Magvaváló. Magja édes.
Kései érése, termésbiztonsága és kedvező gyümölcstulajdonságai miatt kedvelt fajta.
Fája középerős növekedésű, előbb feltörő majd később szétterülő, laza koronájú.
Korán termőre fordul. Tultermésre hajlamos, ezért gyümölcsritkítás szükséges.
Fagytűrése jó, virágzása kései.
Moníliára, gnomóniára és sharka vírusra érzékeny. Koronaalakításkor erősebb visszametszést igényel.
Érési ideje: VII. vége, a Magyar kajszi után 5-7 nappal érik
Porzói: Öntermékeny


Bergarouge

60-80 grammos nagy szemű gyümölcse kiváló sav-cukor arányú. Jól tárolható. Részben öntermékeny.
Érési ideje: VII. vége
Porzói: Flavocot, Kioto, Havral, Fantasme


Budapest

Gyümölcse nagy és feltűnően tetszetős, befőtt készítésére alkalmas, magvaváló. Héja narancsszínű.
Húsa narancssárga, közepesen kemény, magvaváló kissé savas, igazi kajszi ízű, jobb ízű, minr a Rózsakajszi. Jól szállítható.
Gyenge növekedésű. A Bergelon-nal egyidőben érik.
Fája gyenge növekedésű, mereven felfelé törő, sudaras, sűrű.
Korán termőre fordul. Termésbiztonsága jó, fagyállósága az átlagosnál jobb.
A moníliás és a kajszi apiognomóniás betesgségekre, valamint ágrákosodásra fogékony.
Érési ideje: VII. vége, Magyar kajszi után 13-16 nappal
Porzói: Öntermékeny


Ceglédi arany

Gyümölcse gömbölyű, közepesnagy méretű, 44 g. Felülete narancssárga, a napos oldalon kárminpirossal bemosott. Húsa narancssárga, szilárd, jellegzetes kajszi ízű. Terméshozása biztonságos és bőséges. Fagytűrése jó.
Érési ideje: VII. közepe
Porzói: Öntermékeny


Ceglédi óriás
(Szegedi mammut)

Gyümölcse nagy vagy igen nagy. Alakja megnyúlt, oldalról lapított. Héja világos narancssárga, a napos oldalon pirossal fedett.
Húsa világos narancssárga, lédús, olvadó, teljesen éretten aromás. Magja édes. Közepes növekedési erélyű.
Befőtt készítésére és exportálásra is alkalmas.
Fája középerős növekedésű, sudaras koronájú, kissé ritka ágai merevek, felállók.
A sharka vírusra kevésbé fogékony, ágelhalásra hajlamos.
Érési ideje: VII. közepe, a Magyar kajszi előtt 3-5 nappal
Porzói: Magyar kajszi, Ceglédi bíborkajszi


Ceglédi piroska

A Magyar kajszi és a Ceglédi óriás keresztezéséből származik.
Gyümölcse gömbölyű, középnagy, átlagos tömege 52 g. Felülete narancssárga, fénylő, 50-70%-ban kárminpirossal bemosott. Húsa narancssárga, szilárd éretten olykor puhul. Íze teljes érésben jó. Magja kicsi, magbele édes. Bőven terem.
Elsősorban friss fogyasztásra, másodsorban feldolgozásra alkalmas.
Fája kis méretű, szétterülő, ernyő alakú, sűrű. Már 3.-4. évben termőre fordul. Gyümölcsritkítás szükséges lehet.
Fagyérzékenysége közepes. Gnomóniára kevésbé, a sharka vírusra közepesen érzékeny. Moníliával szemben erősen toleráns.
Érési ideje: VII. közepe, a Magyar kajszi előtt 5-7 nappal
Porzói: Ceglédi bíborkajszi, Magyar kajszi, Pannónia, Bergeron


Gönci magyar kajszi

Magyar származású. Országosan terem, de főleg a felvidéki termőtájban, Hernád völgyben, Gönc környékén csak ez a fajtát termesztik.
Gyümölcse közepes méretű, kb 40-55 gramm tömegű, alakja kúpos gömb, édes magú. Héja élénk narancssárga színű, napos oldala kárminpiros színű, élénkpiros fedőszínnel mosva, lédús, puha.
Felhasználása: nyersen fogyasztva, gyümölcslének, befőttnek, pálinkának, lekvárnak, dzsemnek.
Koronája félgömb alakú, középerős növekedésű.
Jó pollenadó. bő termőképességű, korán termőre fordul.
Gutaütésre kevésbé fogékony.
Érési ideje: VII. közepe
Porzói: Öntermékeny


Harcot

Korai érésű. Gyümölcse középnagy, megnyúlt, sötétnarancssárga, jóízű. Magvaváló. Termőképessége jó. A téli lehűléseket jól tűri.
Érési ideje: VII. eleje
Porzói: Ceglédi Piroska, Gönczi Magyar kajszi


Hargrand

Gyümölcse igen nagy, kellemes ízű, teljesen magvaváló, kis magvú, narancspiros színű és nagyon jól tárolható, nehezen romló. Fája középerős-erős növekedésű, jó termőképességű.
Érési ideje: VII. közepe
Porzói: Részben öntermékeny (Fantasme és Orangered Bhart)


Kioto

Két-három menetben szedhető. Középkésőn virágzik.
Közepes nagyságú, tojásdad alakú, narancssárga alapszínű, ezt 65-75 százalékban élénkpiros szín fed, lédús, jó állagú, jó gyümölcshús-keménységű, héja fényes, sima, nem reped, különösen mutatós. Kötelező a termésritkítás.
Felhasználása: frissen fogyasztva.
Fája kb. 120-150 cm magas, közepesen gyenge növekedésű. Kulcsfontosságú a helyes metszés, zöldmetszés szüret után, téli metszés.
Korán termőre fordul, közepesen gyenge növekedésű. Sokat és rendszeresen terem.
Edzett, kimagasló hidegtűrő.
Érési ideje: VI. vége
Porzói: Öntermékeny


Korai piros

Gyümölcse rendszerint kicsi (30-35 gramm). Színe narancssárga, amelyet a napos oldalon piros fedőszín borít.
Húsa világos narancssárga, gyengén rostos, puha, gyengén duránci, lédús. Íze közepesen savasan édes, kevés zamattal.
Friss fogyasztásra, mélyhűtésre és likőrnek is kiváló.
Jó termőképességű, jól alkalmazkodó fajta. A téli és tavaszi fagyokra kevésbé érzékeny. Moníliára fogékony.
Fája erős növekedésű, széles koronával.
Érési ideje: VI. második fele, VII. eleje, a Magyar kajszi előtt 10-14 nappal
Porzói: Magyar kajszi


Magyar kajszi c235

Gyümölcse középnagy, 45-50g tömegű, kúpos gömb alakú, héja élénk narancssárga, a napos oldalon kárminpirossal mosott, finoman molyhos. Húsa narancssárga, lédús, igen finom aromában gazdag, kemény állományú, különleges minőségű. Magja édes.
Fája középerős növekedésű, kusza szerkezetű, laza ágrendszerű koronával. Jól szállítható, tárolható. Nagy termőképességű, korán termőre fordul.
Téli és tavaszi lehűlésekre érzékeny. Sharka vírussal és moníliával szemben közepesen ellenálló.
Érési ideje: VII. közepe, VII. 10-20.
Porzói: Öntermékeny


Mandulakajszi

Gyümölcse nagy-igen nagy, 55-60 g tömegű, a mandulára emlékeztetően megnyúlt. Varrata középmély vagy mély. Héja narancssárga, enyhén pirosan mosott.
Húsa narancssárga, közepesen kemény állományú, kellemes zamatú, jellegzetes ízű. Magja édes.
Felhasználás: Jó konzisztenciája miatt kiválóan alkalmas befőzésre.
Fája középerős vagy erős növekedésű, felfelé törő koronájú.
Későn virágzik, középkései érésű, a Magyar kajszi után 5-7 nappal érik.
Érési ideje: VII. közepe
Porzói: Bergeron, Ceglédi arany


Orange red
(Bhart)

Elhúzódó érése miatt hosszú időn keresztül szedhető. 50-70 gramm súlyú, kicsit nyújtott alakú, héja narancssárga színű, sima, húsa tömör, magvaváló, lédús, édes, aromás, nagyon ízletes, jól tárolható. Megbízhatóan és bőven termő, betegségekre nem érzékeny. Sharka vírusnak ellenáll, virágmoníliára és a bakteriózisra viszont érzékeny.
Fája kb. 120-150 cm magas, erős növekedésű, kissé felfelé törő. Gyorsan termőre fordul, nagy terméshozamra képes.
Fokozatosan, 2-3 hétig szedhető. Többmenetes szedés szükséges
Az Egyesült Államokból származik.
Érési ideje: VI. vége, VII. eleje
Porzói: Hargrand, Vick Royal, Jumbo cot, Early Blush, Harval, Flavor Cot, Harogem, Kioto, Harostar, Luizet, Bergeron, Fantasme, Bergarouge, Flavorcot
Hason nevei: Bhart, Star Fruits


Pannónia

A Magyar kajszi és a Késői rózsa mesterséges hibridje.
Közepes méretű (50-60 gramm) gyümölcse gömbölyű, narancssárga alapszínén a napos oldalon kárminpiros fedőszín alakúl ki.
Húsa középkemény, finoman rostos narancssárga, ízletes, lédús, jellemző ízű, illatú, zamatú.
Friss fogyasztásra és ipari felhasználásra is alkalmas.
Korán termőre fordul, rendszeresen és bőven terem.
Fája gyenge vagy a közepesnél gyengébb növekedésű, szétterülő koronájú.
Nagyon bőtermő és jó a termésbiztonsága. Éréskori hullásra és repedésre nem hajlamos. Jól szállítható.
Érési ideje: VII. közepe-vége, a Gönci magyar kajszi után 3-8 nappal
Porzói: Öntermékeny


Rakovszky

Gyümölcse nagy vagy középnagy. Színe szalma-, majd narancssárga, erős bordó-piros fedőszínnel. Húsa sötét aranysárga, gyengén rostos, magvaváló, bő levű. Íze igen jó édes, kevés savval, sajátos, kellemes zamattal. Különleges minőségű gyümölcse elsősorban friss fogyasztásra ajánlott.
Fagytűrése jobb, mint a Magyar kajszié.
Fája középerős növekedésű, sűrű gömbkoronával. Az rákosodásra és a moníliára érzékeny.
Érési ideje: VII. második fele, VIII. eleje, a Magyar kajszi után 4-7 nappal
Porzói: Öntermékeny


Rózsakajszi c1406

Gyümölcse középnagy, 35-40g tömegű, oldalról lapított gömb alakú. Héja finoman molyhos, narancssárga, a napos oldalon kárminpirossal mosott. Húsa finom rostú, édes, bőlevű, középkemény állományú. Íze és zamata kellemes. Fája erős növekedésű.
Érési ideje: VII. vége, VIII. eleje
Porzói: Öntermékeny


A gyümölcsfákról, termésekről készült képeket a NÉBIH MGEI Kertészeti Szaporítóanyag Felügyeleti Osztály munkatársai készítették. Minden jog fenntartva.