Értékesítési tájékoztatás
Vásárlás
Kertészetünk oldalain kizárólag vásárlási segítséget nyújtunk az általunk kínált növény fajtákról.
Az egyes lapokon látható növényekről készletinformációt nem közöl. A látható termékek raktárkészletéről és áráról mindenképpen érdeklődjön nálunk indulás előtt!
Kertészetünkbe 2024 ősszel várható kajszi barack fajták:
Bergeron || Budapest || Ceglédi arany || Ceglédi bíbor || Ceglédi óriás || Ceglédi piroska ||
Goldrich || Gönci magyar kajszi || Harcot || Hargrand || Magyar kajszi c235 ||
Mandulakajszi || Orange red (Bhart) || Pannónia || Rakovszky || Rózsakajszi c1406 || Silvercot
Bergeron
Igen jól tűri a fagyokat. Gyümölcse középnagy, kissé megnyúlt gömb alakú, élénkpirosra színeződik, íze kiváló.
Húsa finom, gyengén rostos, kemény fénylő narancssárga, leves, olvadó. Teljes érésében kiváló zamatú. Magvaváló. Magja édes.
Kései érése, termésbiztonsága és kedvező gyümölcstulajdonságai miatt kedvelt fajta.
Fája középerős növekedésű, előbb feltörő majd később szétterülő, laza koronájú.
Korán termőre fordul. Tultermésre hajlamos, ezért gyümölcsritkítás szükséges.
Fagytűrése jó, virágzása kései.
Moníliára, gnomóniára és sharka vírusra érzékeny. Koronaalakításkor erősebb visszametszést igényel.
Érési ideje: VII. vége, a Magyar kajszi után 5-7 nappal érik
Porzói: Öntermékeny
Budapest
Gyümölcse nagy és feltűnően tetszetős, befőtt készítésére alkalmas, magvaváló. Héja narancsszínű.
Húsa narancssárga, közepesen kemény, magvaváló kissé savas, igazi kajszi ízű, jobb ízű, mint a Rózsakajszi. Jól szállítható.
Gyenge növekedésű. A Bergeron-nal egyidőben érik.
Fája gyenge növekedésű, mereven felfelé törő, sudaras, sűrű.
Korán termőre fordul. Termésbiztonsága jó, fagyállósága kiváló.
A moníliás és a kajszi apiognomóniás betesgségekre, valamint ágrákosodásra fogékony.
Érési ideje: VII. vége, Magyar kajszi után 13-16 nappal
Porzói: Öntermékeny
Ceglédi óriás
Gyümölcse nagy vagy igen nagy. Alakja megnyúlt, oldalról lapított. Héja világos narancssárga, a napos oldalon pirossal fedett.
Húsa világos narancssárga, lédús, olvadó, teljesen éretten aromás. Magja édes. Közepes növekedési erélyű.
Befőtt készítésére és exportálásra is alkalmas.
Fája középerős növekedésű, sudaras koronájú, kissé ritka ágai merevek, felállók.
A sharka vírusra kevésbé fogékony, ágelhalásra hajlamos.
Érési ideje: VII. közepe, a Magyar kajszi előtt 3-5 nappal
Porzói: Magyar kajszi, Ceglédi bíborkajszi
Ceglédi bíbor
Gyümölcse Nagyméretű, kissé megnyúlt. Héja narancssárga.
Húsa sötét narancssárga, rostos, lédús, sajátos zamatú. Lének, befőttnek és friss fogyasztásra is kíváló.
Fája erős növekedésű, korán termőre fordul. Termőképessége jó, de termésbiztonsága rossz, viszont ömeddő fajták jó pollenadója!
Fagyokra érzékeny, a sarka vírus és a citospórás fertőzésekkel szemben viszonylag toleráns.
Érési ideje: VII. közepe, a Magyar kajszi után 1-5 nappal
Porzói: Öntermékeny
Ceglédi piroska
A Magyar kajszi és a Ceglédi óriás keresztezéséből származik.
Gyümölcse gömbölyű, középnagy, átlagos tömege 52 g. Felülete narancssárga, fénylő, 50-70%-ban kárminpirossal bemosott. Húsa narancssárga, szilárd éretten olykor puhul. Íze teljes érésben jó. Magja kicsi, magbele édes. Bőven terem.
Elsősorban friss fogyasztásra, másodsorban feldolgozásra alkalmas.
Fája kis méretű, szétterülő, ernyő alakú, sűrű. Már 3.-4. évben termőre fordul. Gyümölcsritkítás szükséges lehet.
Fagyérzékenysége közepes. Gnomóniára kevésbé, a sharka vírusra közepesen érzékeny. Moníliával szemben erősen toleráns.
Érési ideje: VII. közepe, a Magyar kajszi előtt 5-7 nappal
Porzói: Ceglédi bíborkajszi, Magyar kajszi, Pannónia, Bergeron
Goldrich
Gyümölcse extra nagy méretű, kiváló zamatú, héja sárgás narancsos alapszínű, nap érte oldala pirossal mosott. Tárolást, szállítást jól bírja. Friss fogyasztásra, feldolgozásra.
Fája közepes növekedési erélyű. Korán termőre forduló, és rendszeresen terem. Himlő vírusra részben ellenálló.
Napos, alacsony hőmérsékletű helyen, alacsony vízigényű, tápanyagban közepesen gazdag, általános talajon terem jól.
Érési ideje: VII. eleje-közepe
Porzói: Hargrand, Aurora, Pincot
Gönci magyar kajszi
Magyar származású. Országosan terem, de főleg a felvidéki termőtájban, Hernád völgyben, Gönc környékén csak ez a fajtát termesztik.
Gyümölcse közepes méretű, kb 40-55 gramm tömegű, alakja kúpos gömb, édes magú. Héja élénk narancssárga színű, napos oldala kárminpiros színű, élénkpiros fedőszínnel mosva, lédús, puha.
Felhasználása: nyersen fogyasztva, gyümölcslének, befőttnek, pálinkának, lekvárnak, dzsemnek.
Koronája félgömb alakú, középerős növekedésű.
Jó pollenadó. bő termőképességű, korán termőre fordul.
Gutaütésre kevésbé fogékony.
Érési ideje: VII. közepe
Porzói: Öntermékeny
Harcot
Korai érésű. Gyümölcse középnagy, megnyúlt, sötétnarancssárga, jóízű. Magvaváló. Termőképessége jó. A téli lehűléseket jól tűri.
Érési ideje: VII. eleje
Porzói: Ceglédi Piroska, Gönczi Magyar kajszi
Hargrand
Gyümölcse igen nagy, kellemes ízű, teljesen magvaváló, kis magvú, narancspiros színű és nagyon jól tárolható, nehezen romló. Fája középerős-erős növekedésű, jó termőképességű.
Fagyállósága kiváló.
Érési ideje: VII. közepe
Porzói: Részben öntermékeny (Fantasme és Orangered Bhart)
Magyar kajszi c235
Gyümölcse középnagy, 45-50g tömegű, kúpos gömb alakú, héja élénk narancssárga, a napos oldalon kárminpirossal mosott, finoman molyhos. Húsa narancssárga, lédús, igen finom aromában gazdag, kemény állományú, különleges minőségű. Magja édes.
Fája középerős növekedésű, kusza szerkezetű, laza ágrendszerű koronával. Jól szállítható, tárolható. Nagy termőképességű, korán termőre fordul.
Téli és tavaszi lehűlésekre érzékeny. Sharka vírussal és moníliával szemben közepesen ellenálló.
Érési ideje: VII. közepe, VII. 10-20.
Porzói: Öntermékeny
Mandulakajszi
Gyümölcse nagy-igen nagy, 55-60 g tömegű, a mandulára emlékeztetően megnyúlt. Varrata középmély vagy mély. Héja narancssárga, enyhén pirosan mosott.
Húsa narancssárga, közepesen kemény állományú, kellemes zamatú, jellegzetes ízű. Magja édes.
Felhasználás: Jó konzisztenciája miatt kiválóan alkalmas befőzésre.
Fája középerős vagy erős növekedésű, felfelé törő koronájú.
Későn virágzik, fagytűrése jó, középkései érésű, a Magyar kajszi után 5-7 nappal érik.
Érési ideje: VII. közepe
Porzói: Bergeron, Ceglédi arany
Orange red
(Bhart)
Elhúzódó érése miatt hosszú időn keresztül szedhető. 50-70 gramm súlyú, kicsit nyújtott alakú, héja narancssárga színű, sima, húsa tömör, magvaváló, lédús, édes, aromás, nagyon ízletes, jól tárolható. Megbízhatóan és bőven termő, betegségekre nem érzékeny. Sharka vírusnak ellenáll, virágmoníliára és a bakteriózisra viszont érzékeny.
Fája kb. 120-150 cm magas, erős növekedésű, kissé felfelé törő. Gyorsan termőre fordul, nagy terméshozamra képes.
Fokozatosan, 2-3 hétig szedhető. Többmenetes szedés szükséges
Az Egyesült Államokból származik.
Érési ideje: VI. vége, VII. eleje
Porzói: Hargrand, Vick Royal, Jumbo cot, Early Blush, Harval, Flavor Cot, Harogem, Kioto, Harostar, Luizet, Bergeron, Fantasme, Bergarouge, Flavorcot
Hason nevei: Bhart, Star Fruits
Pannónia
A Magyar kajszi és a Késői rózsa mesterséges hibridje.
Közepes méretű (50-60 gramm) gyümölcse gömbölyű, narancssárga alapszínén a napos oldalon kárminpiros fedőszín alakúl ki.
Húsa középkemény, finoman rostos narancssárga, ízletes, lédús, jellemző ízű, illatú, zamatú.
Friss fogyasztásra és ipari felhasználásra is alkalmas.
Korán termőre fordul, rendszeresen és bőven terem.
Fája gyenge vagy a közepesnél gyengébb növekedésű, szétterülő koronájú.
Nagyon bőtermő és jó a termésbiztonsága. Éréskori hullásra és repedésre nem hajlamos. Jól szállítható.
Érési ideje: VII. közepe-vége, a Gönci magyar kajszi után 3-8 nappal
Porzói: Öntermékeny
Rakovszky
Gyümölcse nagy vagy középnagy. Színe szalma-, majd narancssárga, erős bordó-piros fedőszínnel. Húsa sötét aranysárga, gyengén rostos, magvaváló, bő levű. Íze igen jó édes, kevés savval, sajátos, kellemes zamattal. Különleges minőségű gyümölcse elsősorban friss fogyasztásra ajánlott.
Fagytűrése jobb, mint a Magyar kajszié.
Fája középerős növekedésű, sűrű gömbkoronával. Az rákosodásra és a moníliára érzékeny.
Érési ideje: VII. második fele, VIII. eleje, a Magyar kajszi után 4-7 nappal
Porzói: Öntermékeny
Rózsakajszi c1406
Gyümölcse középnagy, 35-40g tömegű, oldalról lapított gömb alakú. Héja finoman molyhos, narancssárga, a napos oldalon kárminpirossal mosott. Húsa finom rostú, édes, bőlevű, középkemény állományú. Íze és zamata kellemes. Fája erős növekedésű.
Érési ideje: VII. vége, VIII. eleje
Porzói: Öntermékeny
Silcercot
Francia nemesítésű.
Gyümölcse igen nagy méretű, 60-85 gramm, gyönyörű, kiváló ízű, narancssárga alapszínű, pirosas bemosódással, húsa narancssárga színű, kemény, illatos, fényes, savanykás, alacsony cukortartalommal.
Kifejezetten friss fogyasztásra, és befőttnek. sokáig eltartható.
Fája erélyes növekedésű, kb.120-150 cm magas, koronája kissé szétterülő, kevesebb egyéves vesszőt képez és gyengébben virágzik.
Korán termőre fordul, rendszeresen és bőven is terem, ritkítani kell.
Nagyon jó ellenállóságú, edzett fajta.
Érési ideje: VI. közepe
Porzói: Spring Blush, Pincot, Sylred
A gyümölcsfákról, termésekről készült képeket a NÉBIH MGEI Kertészeti Szaporítóanyag Felügyeleti Osztály munkatársai készítették. Minden jog fenntartva.