A cseresznyének nagyon sok jótékony hatása van az egészségünkre. Tisztítja a vért, enyhítheti az ízületi fájdalmakat és segíti a szervezet méregtelenítését. Emiatt a bőrünket is szebbé varázsolja, hiszen segít csökkenteni a pattanásokat is. A cseresznye nagy mennyiségben tartalmaz káliumot, kalciumot, foszfort, cinket, magnéziumot és vasat is, így nagyban hozzájárul az immunrendszer védelméhez. A fogyókúrázók is bátran cseresznyézhetnek.
A benne lévő flavonoidok hatékonyan semlegesítik a szabad gyököket, és késleltetik az öregedés folyamatait, ezen kívül pedig még gyulladáscsökkentő hatásuk is van. A szemünkre is jó hatással van, hiszen A- vitamin és béta-karotin tartalma segít a látásunk védelmében, és felveszi a harcot a makuladegenerációval és a szemszárazsággal szemben. A cseresznyében lévő flavonoidok és a karotinoidok segítenek az agy hatékonyságának javításában is, hiszen erősítik a memóriát. Az idegeinkre is jó hatással van, és számíthatunk rá az Alzheimer-kór, a Parkinson-kór és a depresszió esetében is.
Alacsony a zsír- és a fehérjetartalma, de sok természetes cukrot és növényi rostot tartalmaz, így gyorsan új energiákat nyerhetünk belőle. Védi a szívet, csökkenti a koleszterinszintet és a vérnyomást, így csökkentve a szívrohamok kockázatát. Emellett megakadályozza a szájüregi fertőzéseket és semlegesíti a rossz leheletet. Minél sötétebb, annál egészségesebb, hiszen annál több benne az antioxidáns. A cseresznyét fogyaszthatjuk frissen, de készíthetünk belőle süteményt, bort, lekvárt, vagy pálinkát is.
Ki nem szereti jó messzire köpködni a cseresznyemagot? Ez az érdekes szokás nem csak hóbort vagy jó mulatság, de még világbajnokságot is rendeznek belőle! A jelenlegi világrekord 21,71 méter. A lelkesedés hatására már gyerekek és nők is részt vehetnek a furcsa viadalban. A női csúcstartó a svájci Conchita Kohler.
Forrás: agroinform.hu
Kertészetünkben több kiváló fajta is megvásárolható. Ezek közül kiemeljük a következőket:
Bigarreau Burlat
Franciaországból származik, nevét Burlat-ról az első leírójáról kapta. A “bigarreau” kifejezés csak a gyümölcs ropogósságára utal. Magyarországon honosította Brózik Sándor.
Gyümölcse
A legkorábban érő, nagy gyümölcsű, üzemi telepítésre is javasolt fajta. Gyümölcsének mérete elérheti a 24-26 mm-t is súlya 5,5 gramm. Alakja széles, tompa kúp. Színe a fogyasztási érettség kezdetén piros, az érés előrehaladtával sötétbordóvá válik. Héja vékony, fényes. Húsa tömött, középkemény, ropogósba hajló. Íze kellemesen édes-savas. Kiváló minőségű étkezési gyümölcs. Kocsánya rövid vagy középhosszú. A cseresznyelégy nem károsítja.
Növekedés
Fája erős növekedésű. Koronája kezdetben felfelé törő, majd a termés súlyától szétterülő. Kevés metszést igényel.
Termőképesség
Termőképessége közepes. Korai, elhúzódó virágzású. Jó termékenyítő fajtái: Van, Valerij Cskalov, Szomolyai fekete, Münchenbergi korai. Virágpora jól termékenyíti a vele egy időben virágzókat. A sajmeggy alanyon szaporított fajtáknál tapasztalható, hogy a 10-12-évtől a fa egyre gyengébben növekszik. Vadcseresznye alanyon ez a jelenség nem tapasztalható.
Forrás: Soltész Miklós – Gyümölcsfajta-ismeret és -használat
Germensdorfi 3
A Germensdorfi óriást hazánk több vidékén Karmazsin, illetve tévesen Badacsonyi óriás néven ismerik. A Germensdorfi fajta rendkívüli alakgazdagsága szükségessé tette a legjobb változatainak kiválogatását, elszaporítását. Magyarországon Brózik Sándor és munkatársai a Germensdorfi 3-ast, Éles Zoltán és munkatársai pedig a Germensdorfi 45-öst szelektálták. A Nemzeti Fajtajegyzékben ez a két klón szerepel.
Termesztési sajátosság
Vadcseresznye és sajmeggy alanyon egyaránt jól fejlődik. Virágrügyeinek fagytűrése az átlagosnál jobb. Önmeddő. Jó pollenadóji: Hedelfingeni óriás, Katalin, Carmen, Solymári gömbölyű, Van, Linda, Sunburst. Pollenadóként használható az önmeddő meggyfajtákhoz: Pándy meggy és Érdi naggyümölcsű.
Gyümölcse
Átlagosan 24-27 mm nagyságú és 7-10 gramm súlyú. Héja a fogyasztási érettség kezdetén kárminpiros, majd teljes értetten sötétbordó. Íze már világos pirosan is kellemes édes-savanykás, zamatos. Húsa halványpiros, kemény, roppanó, bő levű. Magvaváló, kocsánya középhosszú vagy hosszú. Elsődlegesen friss fogyasztásra alkalmas, befőttnek és fagyasztásra nem javasolt. Repedésre hajlamos. A cseresznyelégy kedvelt fajtái közé tartozik.
Fája
Erős növekedésű, feltörekvő, jellegzetes, terpedt kúp alakú koronával. Ágai elsűrűsödésre nem hajlamosak.
Forrás: Soltész Miklós – Gyümölcsfajta-ismeret és -használat
Van
Kanadából származó, államilag elismert fajta. Honosította Brózik Sándor, Porpáczy Aladár és Szilágyi Kálmán
Alkalmassági értékmérők
Középkorai érésű gyümölcsei friss fogyasztásra, hűtőipari célra, de elsősorban konzervipari feldolgozásra felelnek meg. Elhúzódó virágzása és kitűnő termékenyítőképessége miatt a korán és a középkorán virágzó fajták általános pollenadójaként mindenütt nagy arányban ültetik. Termőképessége és termésbiztonsága kiváló. Korán termőre fordul és rendszeresen, bőven terem.
Gyümölcse
Középnagy, átlagosan 5,5 gramm tömegű és 22-24 mm átmérőjű. Alakja kissé nyomott gömb. Színe sötét bordópiros. Héja szívós. Húsa kemény, kissé ropogós, bőlevű és teljesen éretten sem puhul el. Kocsánya jellegzetesen rövid.
Fája
Gyenge növekedésű, kompakt növekedési típusú. Ritka ágrendszerű, sem felkopaszodásra, sem elsűrűsödésre nem hajlamos.
Termőképessége
Télállósága kiváló. Csak jó tápanyag- és vízellátottságú talajokra érdemes telepíteni. Ellenkező esetben termései apróbbak lesznek. Csapadékos és hűvös időben moníliára hajlamos, gyümölcsei rothadásnak indulnak, annak ellenére, hogy repedésre kevésbé hajlamos.
Forrás: Soltész Miklós – Gyümölcsfajta-ismeret és -használat
Sunburst
Kanadából, Summerlandból származik a Van és a Stella fajták keresztezéséből.
Termőképesség
A Bigarreau Burlat után 10-15 nappal érik június 20-a körül. Rendszeresen és igen bőven terem. Középkésőn nyíló virágai öntermékenyek. Jól termékenyíti a Vera, Linda, Kavics, Katalin, Annus, Tünde és Aida cseresznyefajtákat és az Érdi nagygyümölcsű meggyfajtát egyaránt.
Gyümölcse
Nagy, 28-30 mm átmérőjű. Alakja széles vállú, kerekded. Színe élénkpiros, majd sötétpiros. Héja vastag, fényes. Íze kellemesen édes-savas. Húsa középkemény, repedésre hajlamos. Gépi betakarításra nem alkalmas. Teljes éréstől számítva szüreti időszaka rövid, csak néhány napig tartható fent a fán. Friss fogyasztásra alkalmas elsősorban.
Fája
Erős növekedésű és szétterülő koronát visel. Felkopaszodásra hajlamos, emiatt rendszeres metszést igényel.
Forrás: Soltész Miklós – Gyümölcsfajta-ismeret és -használat és cseresznyeinfo.hu
Rita
Államilag elismert európai úniós szabadalommal védett fajta. A Trusenszkaja 2 és a H-2 jelű fajtajelölt keresztezésével állították elő. Nemesítői: Brózik Sándor és Apostol János.
Termesztési sajátosságai
Virágait a Bigarreau Burlat, a Petrus, a Sándor, a Van virágpora kiválóan termékenyíti. Jó pollenadó a Tünde és a Bigarreau Burlat számára. Csüngő habitusa miatt a fája orsó koronaformákon jól kézben tartható, de speciális metszést igényel. Esős időben gyümölcsei repedésre hajlamosak. Igen korán, május 20. körül, egy héttel a Bigarreau Burlat előtt érik.
Fája
Gyenge vagy középerős növekedésű, vékony vesszői ívesen hajlók, a napos oldalon vörösek.
Gyümölcse
Átlagosan 23-24 mm átmérőjű, 6 gramm tömegű. Jó tápanyag- és vízellátottság esetén akár a 8-10 grammot is eléri. Héja fényes, vékony. Színe a fogyasztási érettség kezdetén piros, később sötétbordóvá válik. Húsa tömött, inkább közepes keménységű. Íze kellemesen édes-savanykás. Kocsánya középhosszú.
Forrás: Soltész Miklós – Magyar gyümölcsfajták
Katalin
Államilag elismert fajta. A Germensdorfi óriás és a Pobjebrad fajta mesterséges hibridje. Nemesítői: Brózik Sándor és Apostol Jánosné.
Termesztési sajátossága
Termőképessége igen jó, nagyon korán fordul termőre. Kölcsönösen porozzák egymást a Van, a Germensdorfi, a Hedelfingeni óriás, a Kavics, az Axel, a Vera, a Carmen fajtákkal és a rövid virágzástartamú években a Lindával. Jó pollenadói még a Stella, a Sunburst, a Krupnoplodnaja és a Regina cseresznyefajta, valamint kitűnően termékenyíti a Piramis, a Ducat és az Érdi nagygyümölcsű meggyfajtákat is.
A blumeriellás levélbetegségre közepesen fogékony, a sztigminás levélbetegségekkel szemben toleráns. Gyümölcsei gépi betakarításre alkalmasak.
Középidőben vagy középkorán virágzik és július első hetében érik.
Fája
Erős növekedésű, feltörekvő ágrendszerű. Közepes sűrűségű koronát visel.
Gyümölcse
Éretten sötét bordópiros, héja vastag. Alakja kissé nyújtott gömb. Átlagos átmérője 25-28 mm, átlagos tömege 7,8 gramm. Húsa sötétbordó, nagyon kemény, ropogós, festőlevű. Íze enyhén savas-édes, harmonikus. Hosszú, vékony kocsányú. Friss fogyasztásra és befőttnek is kiváló.
Forrás: Soltész Miklós – Magyar gyümölcsfajták
Kordia
A Kordia egy Csehországban nemesített, széles körben ismert és nagyon népszerű, elterjedt fajta. Június második felében érik, a Hedelfingeni óriás cseresznye után.
Fája
Energikus, középerős növekedésű, idősebb korára az ágrendszere szétterül, a koronája lehajlik. Közepes hő-víz és fényigényű növény. A talajra viszont kényes. Gyökérzetének szüksége van a levegős talajra, melyet leginkább a megfelelő humusztartalmú vályogtalaj biztosít számára. Rendszeres metszést igényel. Először a korona alakító metszést, majd idősebb korban a fenntartó metszést szükséges minden évben elvégezni. Kiváló termőképességű, rengeteg gyümölcs szüretelhető róla. Pollenadói: a Germersdorfi, a Linda, a Van.
A Kordia cseresznye egy késői cseresznye fajta, mely június végén érik, a Hedelfingeni és a Germersdorfi fajták után.
Gyümölcse
Kiváló minőségű nagy bogyójú gyümölcsöt terem. Termése nagy méretű, átlagosan 6-8 g tömegű és 24-26mm átmérőjű. Bordópiros színű, fényes, szív alakú gyümölcsöket terem. Melyek húsa zamatosan édes, rendkívül finom, ropogós. Friss fogyasztásra és befőzésre egyaránt jól használható fajta.
Ellenállóképesség
Jó alkalmazkodóképességű, a száraz területeket kivéve bárhol megterem hazánk területén. A cseresznyefa betegségei közül elsősorban a nekrotikus levélfoltosság és a monília veszélyeztetheti, bár repedésre nem hajlamos. Ezek kivédésére érdemes megbízható kertészetből vsárolni, kizárva a fertőzés lehetőségét.
Forrás: cseresznyeinfo.hu