Mindent a mocsári hibiszkuszról

mocsári, vagy más néven óriás hibiszkusz (Hibiscus moscheutos) a mályvafélék családjába tartozó kedvelt, óriási virággal rendelkező, fásodó szárú, lombhullató évelő növény. A mocsári hibiszkuszt más néven mocsári mályvaként is emlegetik.

Forrás: Krausz Dóra blogja

Ez a rendkívüli megjelenésű növény Észak-Amerika mocsaras vidékein őshonos. Közvetlenül őshazájából került Európába, így hazánkba is, ahol fokozatosan hódította meg a vidéki, majd városi kerteket és utcákat és parkokat is.

Megjelenése

A mocsári hibiszkusz akár 1-1,5 méter magasra is megnőhet. Az igényeinek megfelelő gondozást már az ültetést követő évben bokros növekedéssel és sok virággal hálálja meg.

A virágok 1-2 napon belül elhervadnak, de folyamatosan hozza őket

A növény élénkzöld leveleire jellemző a fűrészes levélszél és a molyhos fonáki oldal. Tenyérnyi, ötszirmú virágai rövid életűek, egy-két napot követően elhervadnak. Viszont a növény fáradhatatlanul hozza egymás után a virágait, ezért színpompájában júliustól egészen szeptember elejéig gyönyörködhetünk. Volt szerencsém egyszer egy olyan fejlett, egészséges mocsári mályvába botlanom tavaly augusztusban, amin egyszerre 18 hatalmas, élénkvörös virágot számoltam meg. Biztosan akadnak ennél jóval több virágot nevelő példányok is, de már ez a növény is varázslatos látvány volt.

A mocsári mályva ősz végén egészen a tövéig elszárad, hogy felkészüljön a leghidegebb hónapok átvészelésére. Hajtásai a téli visszahúzódást követően a többi dísznövényhez képest későn, a következő év májusában hajtanak csak ki.

Színpompás fajtái

Ma már hazánkban is fellelhető számos virágszín- és virágforma-változatban is, kezdve a közepén vörös, fehér szirmú fajtákkal, haladva a világos rózsaszín árnyalatoktól egészen a sötétvörösig. Kedvelt fajtái közé tartoznak a halvány rózsaszín virágú Hibiscus moscheutos ’Carousel Pink Candy’, a sötétebb rózsaszín virágú ’Summer Storm’ a kárminvörös virágú ’Carousel Red Wine’ és az élénkpiros virágú ’Cranberry Crush’ is.

Igényei

Mivel szereti és igényli a természetes fényt, az erkélyen vagy teraszon szoliterként tartott mocsári hibiszkusz számára egy napos, de nem a nyári, közvetlen tűző napnak kitett erkély a megfelelő hely. Jól viseli a félárnyékot is, viszont a dús virágzáshoz napos helyre van szüksége. Nehéz ugyan a „napos, de nem tűző napos” körülményeket megvalósítani, viszont a virágai mellett a leveleire is gondolnunk kell, ugyanis tűző napon könnyen megéghetnek.

A kertbe ültetve kitűnő hely számára a reggeli órákban napos előkert, a dísznövény-ágyás széle, vagy a kerti tó melletti nyirkosabb talaj. Kerüljük az árnyékos, szélnek kitett, illetve mélyfekvésű helyeket, ahol hosszabb időre megállhat a víz.

A rendszeres öntözést meghálálja, de ügyeljünk a kiöntözött mennyiségre, ugyanis a pangó vizet sem a kertbe ültetve, sem cserépben tartva nem bírja sokáig. Ha azonban elhanyagoljuk a rendszeres, de mértékletes öntözést, akkor a virágbimbókat el is dobhatja. Öntözéskor mindig ügyeljünk arra, hogy a leveleket ne érje a víz, mert megperzselődhetnek! Mindig a talajra juttassuk ki az öntözővizet.

Első évben is hoz már virágot, de a bokrosodás a második évtől indul csak meg

Nyirkos, tápanyagban gazdag talajban fejlődik legjobban. Tápanyagban szegény talajba ültetve a virágzás és a növény egészséges bokros növekedése el is maradhat. Az ültetést vagy átültetést követő 6-8. hétben megkezdhetjük a tápoldatozást: a rendszeres, káliumban gazdag tápanyag-utánpótlás elősegíti a bőséges virágzást.

Gondozása – törekedjünk mindenben az egyensúlyra!

Ha cserepes növényként neveljük, a fiatalabb egyedek növekedési ütemét figyelembe véve érdemes akár évente átültetni. A fejlettebb növényeket már kétévente is elegendő. Ügyeljünk arra, hogy mindig csak egy mérettel ültessük nagyobb cserépbe, különben csak a gyökérképzésre fordítja az energiákat a hirtelen megnövekedett „gyökér-élettérben”. Jó minőségű, laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban dús virágföldet használjunk az első ültetéshez és az átültetéshez is. A virágföldbe ajánlott egy maréknyi tőzeget is keverni.

A kertbe egy széltől védett helyet keressünk a számára, ahol folyamatosan nyirkosan (de nem vízben állva!) tudjuk tartani körülötte a talajt. Ha kertünk talaja tápanyagban szegény, keverjünk hozzá jó minőségű virágföldet is, ami hatékonyabban megtartja a nedvességet is.

Amikor a növény eléri a 40-50 cm magasságot, visszacsíphetjük az új hajtásokat, így elősegítjük a bokrosodást. Az elhervadt virágfejeket távolítsuk el, ezzel hozzásegítjük a növényt újabb virágok neveléséhez.

A kertbe kiültetett növényeket ősszel vágjuk vissza kb. 10 cm magasságig, majd a téli hónapokra takarjuk le. Ne ijedjünk meg, ha az ősszel elszáradt, visszavágott hajtások elfagynak, mert a tavasz második felében újrahajtanak. Takarás nélkül az egyéves, fejletlenebb tövek elpusztulhatnak, ezért soha ne feledkezzünk meg a takarásáról!

Komolyabb kórokozói nem ismeretesek, ahogy jelentős kártevői sem, bár azokban az években, amikor az időjárás kedvez a levéltetű-kolóniák felszaporodásának, megtámadhatják a mocsári hibiszkuszt is, ezért a levéltetvek megjelenésére fokozottan ügyeljünk! A kártevővel fertőzött, legyengült vagy sérült hajtásokat minél hamarabb távolítsuk el a növényről!

Mivel csak az új vesszőkön hozz virágot, a mocsári hibiszkuszt ősszel és tavasszal is érdemes visszametszeni. Tavasszal erősebben, ősszel kisebb mértékben kell visszametszeni.

Szaporítása

A mocsári hibiszkusz magról és tőosztással is szaporítható. A mocsári hibiszkusz szaporítása tőosztással egyszerűbb és biztosabb, de haladó kertészként megpróbálkozhatunk mi magunk is a magfogással. Ebben az esetben meg kell várnunk, hogy teljesen elszáradjon a virág, és sötétbarna színűvé váljanak a magok. A begyűjtött magokat tavaszig száraz, sötét helyen tároljuk, majd a kiültetés előtt három hónappal vessük el, és neveljünk palántát. Magról nevelés esetén már az első évben hoz virágot, de bokrosodni majd csak a második évtől fog. Az új növénykéket a tavaszi fagyok elmúltával, legbiztosabban májusban ültessük a végleges helyükre!

Szoliter növényként teleltessük!

Az erkélyen tartott mocsári hibiszkuszt a lakásban (pl.: lépcsőház, kevésbé fűtött szoba), a télikertben vagy a pincében teleltessük át! Nem érdemes a cserépben nevelt egyedeknél takarással kísérletezni, mert a gyökereit ebben az esetben nem veszi körül akkora talajmennyiség, hogy a fagyoktól meg tudja védeni. Talán az idősebb, nagyobb dézsában tartott növények átvészelik a telet, ha körbebugyoláljuk, de a legbiztosabb, ha bemenekítjük.

Télen az öntözés mennyiségét csökkentenünk kell, hogy a növény hozzá tudjon szokni a téli nyugalmi állapothoz. Az átteleltetésre legmegfelelőbb a 10-12 °C-os hőmérséklet. Májusban, ha már elmúlt a fagyos időszak ki lehet tenni, visszakerülhet az erkélyre.