10+1 óriási hiba, amit faültetéskor elkövethetsz

…és az oltvány nem vagy nehezen ered meg

Magyari Kertészet, 2022. szeptember 20.

Korábban már írtunk arról, hogyan ajánlja a szakma egy szabadgyökeres oltvány ültetésének folyamatát. Mekkora gödröt ássunk neki? Gyökeret vagy lombot vágjunk vissza?
Most a másik oldaláról közelítjük meg a témát. A teljesség igénye nélkül megpróbáltuk egy csokorba szedni azokat a telepítéskori hibákat, amik erőteljesen befolyásolják az oltvány jó eredését, fejlődését és életét.
Hát íme a lista:

Fotó: Adobe Stock

1. Szállítás

A kertészetben frissen a veremből kihúzott oltvány gyökerére tett zsák szállítás közben leesik és a meleg autóban vagy a szeles utánfutón kiszáradnak a hajszálgyökerei.

2. Ültetés előtti kiszáradás

Az oltványt a nedvességet megtartó zsákból kikerülve nem ülteted el rögtön a helyére vagy ideiglenes verembe nedves laza homokkal vagy földdel fedve, gyökere kiszárad és a fa eredése bizonytalanná válik.

3. Kicsi gödör

Egy szabadgyökeres facsemetének kb. 1 méter x 1 méter x 1 méteres gödröt kell ásni. Erről egy korábbi bejegyzésünkben már írtuk, ezért nem ecsetelem. Ha nem vesszük figyelembe a körülményeket és akkora gödröt ásunk, amibe épphogy bele tudjuk tuszkolni a gyökeret, akkor az gátolja a növény biztos eredését

4. Sérült kéreg

Ültetéskor figyelned kell arra, hogy a fa törzsét ne érje sérülés. Ha ez megtörténik, rögtön kezelni kell. Egyrészt a növény normális anyagcseréje miatt, másrészt a fertőzések elkerülése végett.

5. Tápanyaghiány

Szegényes tápanyagtartalmú ültető közeg esetén fontos az ültető gödörbe tápanyagot juttatni a megfelelő mennyiségben és módszerrel. Ha ezt nem tesszük, akkor az, hosszú távon az oltvány elpusztulását is okozhatja.

6. Tápanyag túladagolás

Ha több tápanyagot próbálunk a gödörbe tenni vagy amit teszünk, nem megfelelő helyre tesszük, az megégetheti az oltvány gyökérzetét és ha annyira sérül, akkor az a fa pusztulását is okozhatja.

7. Öntözőtányér kialakításának elmaradása

Ültetés után ha elmulasztod az öntöző tányér kialakítását, akkor sem manuális öntözéskor, sem természetes esőzéskor nem marad meg a víz a növény törzsénél, így nem jut vagy csak nagyon kevés folyadék szivárog le közvetlenül a gyökérhez. Fokozottan fontos e tányér kialakítása lejtős talajon, ahol az esővíz csak leszalad, de a tányér – ha úgy alakítod ki – valamennyit felfog belőle.

Fotó: Adobe Stock

8. Első beöntözés “beiszapolás” elmaradása

Az ültetést követően kulcsfontosságú a fa „iszapolása” vagy alapos 1-2x-i (kb. 30-50 liter víz) beöntözése. Ha ez elmarad, a növény hajszálgyökerei körül légzárványok maradhatnak és a gyökér nem tudja a tápanyagot felvenni.

9. Mélyültetés

Nem mindegy, hogy a facsemetét milyen mélyre ülteted! Mindig az oltás szintjéig kell, ott legyen az öntözőtányér alja. Ha mélyre ülteted, a nemes rész kérge rothadásnak indulhat és a fa elhalhat. A másik probléma lehet mélyültetéskor, hogy az alany (az oltástól lefelé lévő vagy gyökér rész) erősödése helyett a nemes rész kezd gyökeret nevelni, aminek következtében az alany elhalhat és a nemes által hozott gyökér pedig nem tudja ellátni tápanyaggal a csemetét és elhal.

10. Metszés elmaradás

Ültetést követően az oltvány vesszőjét, ágazatát (ha van már neki) vissza kell metszeni. Bátran! Ez az első metszés, még nem alakítás. Inkább élettani szerepe van. Ilyenkor fontos, hogy csak akkora lombja legyen a csemetének, amekkorát a gyökere el tud látni tápanyaggal.

+1. Öntözés

A telepített csemetéket az időjárás függvényében rendszeresen öntözni kell! Igen, még télen is, ha nincs csapadék (hó vagy eső) és nincs kemény fagy.